On The Rocks!

On The Rocks… Hoe zit dat nu eigenlijk?

 

Puur, gemixt of met ijs ? Opties genoeg en voor iedereen wel een geliefkoosde manier. En toch zorgt het al decennialang voor behoorlijk wat discussie onder liefhebbers en connaisseurs. Maar welke invloed hebben die ijsblokjes nu eigenlijk écht op de smaak van je whisky?

‘On the rocks’ is voor velen een handige manier om je whisky om te toveren in een verfrissend alternatief. Toegegeven, je drankje kouder maken doet het inderdaad, toch verandert er op het gebied van smaak ook veel… .

1. afkoeling

Als eerste onderdrukt afkoeling de fijnere aroma’s als citrus, honing of vanille, terwijl het zwaardere aroma’s als eikenhout of turfrook net lijkt te benadrukken. Dit is niet omdat de uitgesproken aroma’s sterker zijn geworden door de afkoeling, maar omdat ze nadrukkelijker aanwezig zijn door afname van de subtielere aroma’s. Afkoeling verandert met andere woorden het evenwicht tussen de verschillende aroma’s in je whisky.

2. verdunning

Van zodra het ijs begint te smelten, ontstaat naast afkoeling een bijkomende factor om in overweging te nemen, namelijk die van verdunning. Verdunning betekent afname van alcoholpercentage. De alcoholsterkte bepaalt een groot deel van het karakter van je whisky, hoe meer je je drankje verdunt, hoe kleiner de impact van de alcohol op je smaakpalet is en hoe minder intens je het specifieke profiel van je whisky zal beleven…

Verdunning heeft verder ook een grote invloed op de textuur. Van delicaat & elegant tot rijk & romig, de textuur is een zeer belangrijke eigenschap die het karakter van je whisky bepaalt. Hoe meer je de whisky verdunt, hoe lichter de textuur zal worden en hoe meer er verloren zal gaan van het karakter.

3. eigen voorkeur

De exacte invloed die afkoeling of verdunning op je whisky heeft, is zeer verschillend van de ene whisky tegenover de andere. Experimenteren is de enige manier om te ontdekken of toevoeging van ijs voor jou een meerwaarde biedt. Je eigen voorkeur is namelijk altijd de beste manier om whisky te consumeren.

Stein Devos
Geschreven door Stein Devos