Hoe lang kan ik een geopende fles bewaren?

Hoe lang kan ik een geopende fles bewaren?

Het korte antwoord op deze vraag luidt: voor altijd! Gedistilleerde dranken worden namelijk niet slecht en maken je niet ziek – tenzij je écht teveel drinkt.

 

In werkelijkheid is het antwoord iets gecompliceerder, want uiteraard blijft een geopende fles niet voor eeuwig goed (was het maar waar!). Van zodra je een fles whisky (om één vb. te noemen) geopend hebt, zal de smaak hoe dan ook beïnvloed worden door blootstelling aan licht, lucht en temperatuurverschillen.

Op zéér korte termijn kan dit een goede zaak zijn. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we na het openen van een fles niet bijzonder gecharmeerd zijn door de inhoud ervan – maar dan enkele weken later iets proeven dat veel meer geïntegreerd en samenhangend is. Maar hoe zit dat op lange termijn? Want uiteindelijk zal je geopende fles whisky beginnen te oxideren en geur en/of smaak verliezen.

Volgens sommigen kan je een geopende fles tot twee jaar bewaren. Anderen durven stellen dat zelfs vijf jaar een haalbare kaart is zolang je enkele aanbevelingen in acht neemt.

sterke drank open bewaren

1. Zo weinig mogelijk licht

Je whiskycollectie is wellicht prachtig om naar te kijken, maar ze blijft langer goed als je ze bewaart achter een gesloten kastdeur. Veel whisky’s worden om deze reden gebotteld in donkere flessen. Als de whisky verpakt werd in een metalen of kartonnen doos of koker, dan is dit meteen een extra bescherming tegen licht. Laat die doos er dus gerust aan.

2. Vermijd temperatuurverschillen

Kamertemperatuur is ok, iets kouder is beter. Kelders, bergruimtes of zefs de onderste plank in je provisiekast zijn allemaal goede plaatsen om je whisky te bewaren.

3. Vermijd zuurstof

Een geopende fles bevat méér zuurstof dan een gesloten fles. Flessen waar méér dan twee derde van opgedronken is, maak je dus best zo snel mogelijk leeg. Wil je het laatste lekje toch graag langer bewaren, overweeg dan om het over te gieten in een kleiner flesje.

4. Bewaar je flessen rechtstaand

Hoewel wijnen liggend moeten worden bewaard om te voorkomen dat de kurk uitdroogt, is dat bij spirits niet zo’n goed idee. Het hoge alcoholpercentage zal de kurk wegvreten, met een slechte smaak en slecht verzegelde fles (waar lucht bij kan) tot gevolg.

 

Stein Devos
Geschreven door Stein Devos